Sociaal Domein

Ook binnen het Sociaal Domein heeft de coronacrisis een grote impact gehad. In de eerste plaats zijn de gemeenten in zeer korte termijn uitvoerder geworden van een aantal steun pakketten die door het Rijk zijn afgekondigd om gedupeerde ondernemers en zelfstandigen financieel te ondersteunen. Een belangrijke regeling is de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers geweest. Er hebben zich meer dan 400 ondernemers en zelfstandigen gemeld en ook een TOZO regeling toegekend gekregen. Deze regeling is later in het jaar nog 2x herhaald. De uitvoering van deze regeling is een enorme operatie geweest voor onze medewerkers.

Verder hebben wij als gemeente op het gebied van Onderwijs, Wmo, Participatiewet, Sport en Cultuur veel ondersteunende taken verricht richting het onderwijsveld, de zorg, de contractpartners en de Sport, Cultuur en Welzijns instellingen bij het vinden van oplossingen voor problemen die zijn ontstaan als gevolg van corona.

Een andere belangrijke ontwikkeling binnen het Sociaal Domein is de gezamenlijke aanbesteding binnen de Jeugdzorg met Amsterdam, Diemen en Uithoorn. Deze aanbesteding is gepaard gegaan met een stelsel wijziging. Belangrijkste resultaten zijn dat de financiering via de lumpsum methode gaat en dat het aantal aanbieders is teruggebracht van 37 naar 10 aanbieders. Al deze veranderingen hebben als doel om betere financiële en kwaliteitssturing te krijgen op de Jeugdzorg. Net als in de meeste gemeenten zijn wij dit jaar in de Jeugdzorg geconfronteerd met aanzienlijk hogere uitgaven in de Jeugdzorg. De raad is in november 2020 geïnformeerd over de sterk stijgende kosten en er zijn maatregelen genomen om beter grip en sturing te krijgen op de financiën.

Ook binnen de Wmo hebben wij een toename gezien van de kosten. Deels zijn deze veroorzaakt door een lagere eigen bijdrage waardoor inwoners meer gebruik zijn gaan maken van onze voorzieningen. Ook zijn de tarieven omhoog gegaan als gevolg van nieuwe aanbestedingen en contracten. Daarnaast hebben wij een aantal erg dure woningaanpassingen gehad die noodzakelijk waren.

Aanvankelijk zou in 2020 de nieuwe wet inburgering van start gaan. Deze is uitgesteld naar 1 januari 2022. Wel zijn wij gestart met het opstellen van beleid voor de uitvoering van deze wet en is er gestart met een pilot om al vast te gaan werken rond de uitgangspunten van deze nieuwe wet waarin de gemeente een belangrijke regierol krijgt bij het inburgeren van statushouders.

In de uitvoering van het Sociaal Domein is hard gewerkt aan een plan van aanpak om met ingang van 2021 de organisatie om te gaan vormen naar een integrale werkwijze voor het Sociaal Domein. Met deze stap gaan onze inwoners één helder aanspreekpunt krijgen bij de gemeente voor hun vragen binnen het Sociaal Domein. Deze stap was onderdeel van de transformatieopgave van het Sociaal Domein. Een ander onderdeel van dit proces was een versteviging van de positie van het Kernteam. Vrijwel alle medewerkers van het Kernteam zijn in dienst gekomen van de gemeente en daarmee kunnen wij beter gaan sturen op alle complexe zorgvragen binnen onze gemeente. Vanuit één team wordt er samen gewerkt door casus regiseurs, hulpverlening huiselijk geweld, Ouder Kindcoach op scholen en kinderopvang en OGGZ vraagstukken.

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf