Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan?

Speerpunt: Een veilige woon-, werk- en leefomgeving

Doelstelling

Creëren van een veilige woon- en werkomgeving

Wat wilden we doen?

Uitvoering van het veiligheidsbeleidsplan 2019-2022 en het Veiligheidsjaarplan 2019/2020 met als speerpunten:

  • Zorg voor veilige buurt: communicatie over veiligheid, bemiddeling bij burenconflicten, faciliteren whatsappgroepen, maatregelen jeugdoverlast, actief tegen gaan van delicten met veel impact zoals woninginbraken en straatroven.

  • Ondermijning: informatiepositie versterken, opleiden medewerkers, casus aanpak, controle bedrijven, uitrol wet BIBOB, controle op drugspanden.

  • Zorg en veiligheid: aandacht voor kwetsbare groepen, aansluiting bij de programma's van het regionale Actiecentrum Veiligheid Zorg, tegengaan radicalisering, begeleiden Top 600/400, casus begeleiding voor personen met verward gedrag.

Wat hebben we gedaan?

Het aantal burenconflicten is dit jaar hoger geweest dan voorgaande jaren. Een mogelijke aanleiding hiervoor is de coronacrisis en het feit dat inwoners meer thuis zijn. BeterBuren is vele malen ingezet om te bemiddelen bij deze conflicten.

Ook jongeren zijn geraakt door de coronacrisis. Jongerenwerkers zoeken het contact met de jongeren en er is een JOP geplaatst. Er wordt goed gebruik gemaakt van deze faciliteit.

Het tegengaan van delicten met veel impact (HIC's) was een speerpunt van gemeente en politie. Mede door de coronacrisis is er een lichte daling van het aantal woninginbraken.

In 2020 is een start gemaakt met het opstellen van een plan van aanpak ondermijning. Ook is de regionale samenwerking opgezocht om de basis sterk te krijgen in de Amstelland gemeenten.

Het project Molenkade is opgestart om de leefbaarheid in het gebied te verbeteren. Naast aandacht voor de openbare ruimte is er ook een start gemaakt met een ondermijningsaanpak in het gebied, welke in 2021 zal worden voortgezet.

Het Zorg en Signalen overleg, waarin casussen integraal worden besproken over overlast en personen met verward gedrag, heeft ook dit jaar bewezen van grote waarde te zijn. Daarnaast is de gemeente nog steeds aangesloten bij het Actiecentrum Veiligheid en Zorg welke advies en ondersteuning kan bieden bij complexe casussen op de scheidslijn van zorg en veiligheid. Bijvoorbeeld radicalisering, de Top 400/600 aanpak en complexe zorgcasussen.

De uitrol van de wet Bibob is door de coronacrisis stil komen te liggen en is verschoven naar 2021.

Vanwege de coronacrisis is er dit jaar geen Out of The Box actie geweest, of controle bij een bedrijf

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf