GGD Amsterdam-Amstelland

Gemeenschappelijke regeling openbaar lichaam GGD (Veilig thuis)

Vestigingsplaats:

Amsterdam

Soort verbonden partij:

Publiekrechtelijk

Bestuurlijk belang:

Vertegenwoordiger(s) bestuur J. Langenacker en C.C.M. Korrel

Mate van sturing:

Het openbaar belang wat behartigd wordt:

Het openbaar belang wat op deze wijze behartigd wordt:

  • De Preventie en aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling.

  • Het organiseren en in stand houden van een regionale Veilig Thuis organisatie.

Veilig Thuis Amsterdam-Amstelland is het advies- en meldpunt voor iedereen (0-

100 jaar) die te maken heeft met huiselijk geweld en kindermishandeling of een

vermoeden daarvan. Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) Amsterdam-Amstelland

richt zich primair op slachtoffers van acuut seksueel geweld.

De GR GGD Amsterdam-Amstelland is opgericht per 1 januari 2017. Via een Dienstverleningsovereenkomst met de GGD Amsterdam is de uitvoering van taken op het

gebied van Veilig Thuis en het Centrum Seksueel Geweld opgedragen aan de GGD Amsterdam.

Bij het uitvoeren van de werkzaamheden wordt door Veilig Thuis nauw samengewerkt met de lokale sociale teams, in Ouder-Amstel het Kernteam.

Relatie met het programma:

Ontwikkelingen:

Het aantal binnenkomende adviezen en meldingen bij Veilig Thuis laat een significante stijging zien sinds de start van Veilig Thuis in 2015. Uitbreiding van de formatie bij Veilig Thuis was jarenlang nodig om het aantal binnenkomende meldingen en adviezen op te kunnen pakken en om de wachttijden op de norm te krijgen die de regio stelt. Veilig Thuis doet samen met de gemeenten onderzoek naar maatregelen om de alsmaar stijgende groei van het aantal meldingen bij Veilig Thuis op te vangen, zowel op de korte als lange termijn.

Het aantal meldingen bij Veilig Thuis is in 2020, na jaren van groei, gestabiliseerd.

Inhoudelijk was 2020 was ook voor Veilig Thuis een bijzonder jaar. In verband met de mogelijke toename van huiselijk geweld en kindermishandeling ten tijde van de Corona-maatregelen zijn er extra inspanningen gedaan om het onderwerp opnieuw onder de aandacht te brengen. Denk aan de landelijke campagne van de Rijksoverheid in samenwerking met Veilig Thuis, online zichtbaarheid en advertentieruimte in huis-aan huisbladen, zoals het weekblad voor Ouder-Amstel.

Verder is gestart met de chatfunctie op website van Veilig Thuis. De chatfunctie is bedoeld voor mensen die zelf te maken hebben met huiselijk geweld en voor omstanders. Het chatten kan anoniem. De eerste evaluaties laten zien dat er goed gebruik wordt gemaakt van de chatfunctie en dat er nieuwe doelgroepen worden bereikt, zoals jongeren.

Risico's:

Het overgrote deel van de kosten voor Veilig Thuis wordt gedekt door rijksmiddelen, te weten de Decentrale Uitkering Vrouwenopvang (DUVO), die aan de centrumgemeenten wordt verstrekt ten behoeve van regionale taken. Ter vereenvoudiging van de financieringsstromen heeft Amsterdam als centrumgemeente met de Amstelland gemeenten afgesproken om de gezamenlijke regionale taken vanaf 2017 tot en met 2021 rechtstreeks uit de DUVO middelen te financieren. De bijdrage van de gemeente Ouder-Amstel bedroeg vanaf 2017 tot en met 2021 jaarlijks circa € 14.000.

In 2020 is binnen de GR gewerkt aan het herzien van de financiële werkafspraken vanaf het jaar 2022.

Financiën
Bedrag x € 1.000

Per 1-1-2020

Per 31-12-2020

Eigen vermogen

1.081

1.070

Vreemd vermogen

86

3.530

Jaarresultaat

737

120

Bijdrage gemeente Ouder-Amstel

511

Stel uw document zelf samen

SELECTIE

0 - geselecteerd

Direct downloaden


Volledige pdf