De Nieuwe Kern
Het toekomstbeeld voor DNK is een duurzame gemengde wijk waarin gewoond, gewerkt en gesport kan worden en waar voldoende voorzieningen zijn. De basis voor dit proces is de samenwerkingsovereenkomst die in november 2017 door alle grondeigenaren van DNK (Gemeente Amsterdam, NS, Borchland/VolkerWessels en Ajax) is getekend.
Begin 2020 heeft bureau AKRO de opdracht gekregen om gezamenlijk met de grondeigenaren en gemeente een ontwikkelstrategie op te stellen die een toevoeging (allonge) op de samenwerkingsovereenkomst moet gaan vormen. De verwachting was om deze in de tweede helft van 2020 gereed te hebben. Vanwege de coronamaatregelen zijn alle overleggen digitaal gevoerd en liep dit proces vertraging op. De verwachting is om deze in het eerste kwartaal van 2021 gereed te hebben.
Op 7 januari 2020 heeft het college van burgemeester en wethouders de concept- structuurvisie DNK vastgesteld en vrijgegeven voor brede participatie en als input voor de MER (milieueffectrapportage). Op 29 januari heeft de officiële perspresentatie plaatsgevonden, gevolgd door het participatieproces. Op 16 september 2020 heeft de afsluitende gebiedsconferentie plaatsgevonden. Na september is begonnen met het verwerken van alle input uit de participatie in de ontwerp-structuurvisie.
In 2020 is tevens gestart met de MER voor De Nieuwe Kern. De eerste deelrapportages zijn eind 2020 ontvangen.
In 2020 is het college van B&W akkoord gegaan met het sluiten van de anterieure overeenkomst over het Tijdelijk Sportpark met de gemeente Amsterdam. In deze overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over het realiseren van een tijdelijk sportpark op het voormalig slibdepot. Het tijdelijk sportpark is nodig om sportpark Strandvliet functievrij te kunnen maken zodat er gestart kan worden met het bouwrijp maken voor de SMH. De omgevingsvergunning voor dit tijdelijke gebruik (maximaal 9 jaar en 10 maanden) is eind september aangevraagd.
Met AFC Ajax is gewerkt aan een concept anterieure overeenkomst voor de herinrichting van huidig sportpark De Toekomst en met Liander is gewerkt aan een concept anterieure overeenkomst voor uitbreiding van het 150kV station.
In 2020 is voor de Smart Mobility Hub (SMH) de Mer-aanmeldingsnotitie vastgesteld door het college. Hieruit volgde dat voor de SMH geen verdere m.e.r.-(beoordelings)procedure nodig is en dat er een zelfstandige RO procedure kan worden gevolgd. In het vierde kwartaal van 2020 is het bestemmingsplan van de SMH in ontwerp vastgesteld door het college en ter inzage gelegd. Er zijn drie zienswijzen ontvangen. Het bestemmingsplan is naar aanleiding hiervan op bepaalde punten aangepast. Eind 2020 heeft het college besloten akkoord te gaan met het sluiten van een anterieure overeenkomst voor de SMH.
Het deelproject Flexwonen is in het 4e kwartaal van 2020 gestart. Een eerste ruimtelijke verkenning is uitgevoerd en er zijn gesprekken met de gemeente Amsterdam en de Impulskamer gevoerd over het haalbaarheidsonderzoek bij de subsidieaanvraag vanuit de Bouwimpuls van het Rijk.
In 2020 is het handelingsperspectief voor station Duivendrecht opgestart met de betrokken regio en landelijke partijen. Met het Rijk en de regio partijen is overeenstemming bereikt om gezamenlijk een stedenbouwkundige analyse te gaan maken.